Lekkere wijn recepten

Hoofdgerecht: Sukade - Ganzenlever - Appelstroop

Ganzenlever

  • 1 ganzenlever, vliezen verwijderd
  • 65 g pekelzout
  • 12 g fijne kristalsuiker
  • 1 laurierblaadje
  • 3 kruidnagels
  • 6 peperkorrels

Haal de lobben van de ganzenlever uit elkaar - zorg ervoor dat je ze heel laat. Verwarm 1 liter water samen met het pekelzout, de suiker, het laurierblaadje, de kruidnagels en peperkorrels (breng niet aan de kook) en roer goed. Draai het vuur uit als de suiker en het zout zijn opgelost en pekel de ganzenlevers 3 dagen in het pekelbad.

Na drie dagen neem de ganzenlever uit het bad, verwijder de specerijen en dep de lever droog met keukenpapier. Doe de ganzenlever in een vacuümzak en gaar de lever 1,5 uur op 50 graden volgens de instructies van je sous vide-apparaat of kook hem au bain-marie in een pan kokend water. Leg de ganzenlever daarna minimaal 1 nacht in de koelkast om op te stijven.

Sukade

  • 4 rundersukadelappen van goede kwaliteit
  • zout en peper
  • 1 el roomboter
  • scheutje olijfolie om in te bakken
  • 1 ui in halve ringen
  • 3 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • scheut sojasaus
  • 2 el appelstroop
  • 1 l runderbouillon
  • bindmiddel (maïzena of aardappelzetmeel)

Bestrooi de sukadelappen met zout en peper naar smaak. Verhit de roomboter in een koekenpan en bak hierin de sukade rondom mooi goudbruin. Neem het vlees uit de pan. Verhit de olijfolie in een stoofpan, doe de ui samen met de laurier, kruidnagels, sojasaus en appelstroop erin en verhit een paar minuten. Leg de sukadelappen erin en giet de bouillon erbij. Breng op smaak met peper en zout en stoof het vlees in ongeveer 3 uur gaar. Neem de sukadelappen, als ze gaar zijn, uit de pan. Haal de laurier en kruidnagels uit het stoofvocht en zeef de saus. Voeg wat bindmiddel toe aan het stoofvocht en breng aan de kook. Roer tot je een mooie gladde saus hebt.

Aardpeerpuree en aardpeerchips

  • 1 kg aardpeer
  • 250 gram roomboter
  • zout en peper
  • 100 ml water

Was en schil de aardperen (gooi de schil niet weg) en snijd het vruchtvlees in grove stukken. Verhit een frituurpan tot 160 graden. Spoel de schillen van de aardpeer goed af onder koud stromend water en dep ze vervolgens droog met een schone theedoek. Controleer of de olie goed heet is en frituur de schillen in een paar minuten tot krokante, goudbruine chips - houd ze goed in de gaten. Laat de chips uitlekken op keukenpapier.

Doe de stukken aardpeer in een vacuümzak samen met 50 gram boter, zout en peper naar smaak plus de 100 ml water. Kook de aardpeer gaar op 85 graden volgens de instructies van jouw sous vide-apparaat of kook de aardperen samen met zout en peper naar smaak au bain-marie in een pan water. Haal de aardperen uit de zak en doe ze in een blender samen met de rest van de boter en een beetje van het kookvocht. Maal tot een gladde puree, breng eventueel op smaak met nog wat zout en druk vervolgens door een zeef in een kom.

Bronvermelding: Martin Kruithof, De Lindenhof (**) Giethoorn
  Recept downloaden

Castello Romitorio Toscana Romitòro 2021

Diep robijnrode wijn met een complexe geur van rijp rood fruit (kers, pruim) aangevuld met specerijen (zwarte peper, vanille). De smaak is vol en uitgesproken met een mooie balans tussen zwoel rijp fruit, fraîcheur en een krachtige structuur.

92
Vinous
2021
Vinous: 92 punten

Silky yet sleek, this combines juicy acidity with orange-tinged wild berry fruit to create a sense of boundless energy. It finishes remarkably fresh.
93
Parker
2020
The Wine Advocate: 93 punten

This 70,000-bottle release is creamy and rich in texture, with lots of plump primary flavors and absolutely no rough edges.
92
Vinous
2020
Vinous: 92 punten

This is elegant and plush on the palate, with masses of tart wildberries energized by zesty acidity while giving way to inner rose perfumes.
16
Perswijn
2019
Perswijn: 16 punten

Chocola, intens, rokerig, breed, kracht, peperig, intens, zwoel, warm
Even geduld a.u.b.