Geroosterde courgettes met mozzarella, kappertjes en pijnboompitjes

 Ingrediënten voor 4 personen:

 voor de knoflookolie om te roosteren:​

  • 1 teentje knoflook, in plakjes
  • 2 el olijfolie
  • 4 middelmaat courgettes

 voor de dressing:

  • sap van 1 citroen
  • 4 el goede olijfolie
  • peper en zout naar smaak
  • 2 bollen (light) mozzarella

 voor garneren:

  • 2 el pijnboompitjes, geroosterd
  • 2 goudsbloemen
  • 2 el kappertjes, afgespoeld
  • 2 el citroen rasp
  • 2 el in reepjes gesneden basilicumblaadjes

Bereiding:

Laat de knoflook even bakken in de olijfolie en verwijder daarna de plakjes. Snijd de courgettes in de lengte in kwarten. Verwijder de zaadlijsten en snijd ze nogmaals doormidden in repen. Kwast ze in met de knoflookolie en rooster ze kort op een hete grillplaat tot ze roosterrandjes hebben, maar niet te slap zijn. Maak een dressing door de ingrediënten te mengen.

Verdeel de courgettereepjes over de borden met per persoon steeds een halve bol light mozzarella in plakjes ertussen en de dressing erover. Maak het geheel af met de pijnboompitjes, de goudsbloemblaadjes, de kappertjes, de citroenrasp, de basilicum en maal er wat vers gemalen zwarte peper over.

Tip: deze salade is ook heel lekker met gegrilde groene asperges in plaats van de courgette.

Wijnsuggestie:

De niet alledaagse Pecorino van Tenuta De Angelis is precies de wijn die hierbij past. Een krachtige witte wijn uit de Marken. Hij is complex met lichte toastnuances en heeft een intrigerend karakter, dat heel goed bij geroosterde courgettes en de pijnboompitjes gaat. De wijn is sinds kort een DOCG, het hoogst haalbare in de Italiaanse wijnwereld.

Bronvermelding: Italiaans kookboek Vegetarisch en vis op z'n Italiaans
  Recept downloaden

Tenuta De Angelis Offida Pecorino 2022

Volle, droge witte wijn uit Italië, met een aroma van rijpe gele vruchten en lichte toastnuances. De smaak is vol en romig. Heerlijk bij smaakvolle gerechten met vis, maar ook lekker bij jonge kazen.

Perswijn
2022
Perswijn: 3,5 sterren

Bloemig, grapefruit, perzik, sappig, hartig, milde zuren, bitters
Gambero Rosso
2021
Perswijn
2021
Perswijn: 4 sterren

Rijpe appel, bloemen, peer, spannend, sap, fijne zuren, elegant
8+
Proefschrift
2021
Proefschrift: 8+

Goede kleur, opvallend expressief in geur en smaak, druif komt duidelijk naar voren, fruit en florale tonen, prettige aanzet, schoon smaakpalet, krachtig, intens, goede zuren en bitters, mooie lengte.
Even geduld a.u.b.